User Information
Username:
Password:
We are a free and open
community, all are welcome.
Click here to Register
Navigator
TOPIK TERKINI
Jawatan Kosong Guru Tuisyen / Cikgu Home Tuition (RM3200)
by: Aqila
Mon May 25, 2015 7:56 am
View latest reply...

Jawatan Kosong Guru Al-Quran (RM2800) Malaysia,Brunei,S'pore
by: Aqila
Fri May 22, 2015 9:21 am
View latest reply...

Kerja di Rumah (RM2500) Penterjemah English<>Malay/Arab/Cina
by: AinKaoruWong
Thu May 21, 2015 9:43 am
View latest reply...

Kursus Pelaburan Emas (SpotGold & Public Gold) @ KLGoldShop.
by: AinKaoruWong
Wed May 20, 2015 4:23 pm
View latest reply...

PartTime(RM3700) Cikgu Bahasa Inggeris/Arab/Mandarin/Jepun
by: AinKaoruWong
Wed May 20, 2015 9:30 am
View latest reply...

Kelas B.Inggeris (Dewasa) Klang,Seremban,Puchong,ONLINE
by: AinKaoruWong
Tue May 19, 2015 4:33 pm
View latest reply...

Kereta Sewa Shah Alam
by: sksportcar
Tue May 19, 2015 12:12 pm
View latest reply...

Homestay Kota Bharu
by: sksportcar
Tue May 19, 2015 12:11 pm
View latest reply...

Khidmat Terjemahan Melayu - Inggeris , 5 sen shj ! (BI - BM)
by: AinKaoruWong
Tue May 19, 2015 9:06 am
View latest reply...

Kursus Asas Pelaburan Bursa Saham ( RM69 ! ) & Tips Saham Ka
by: AinKaoruWong
Thu May 14, 2015 4:18 pm
View latest reply...

Xgene Cream | Ada KKM | Formula Pakar Sakit Tuan | Zakar Big
by: hebatpower
Mon May 04, 2015 11:03 pm
View latest reply...

Formula Pherazone | Wangian Pheromones | Pemikat | Hubungan
by: hebatpower
Mon May 04, 2015 11:02 pm
View latest reply...

Kailin Ikiss | Mempercepatkan Ghairah Wanita Dan Hormon Cer
by: hebatpower
Mon May 04, 2015 11:01 pm
View latest reply...

Lure For Him | Pheromones | Semburan Pengoda | Wangian Cint
by: hebatpower
Mon May 04, 2015 11:00 pm
View latest reply...

Murahnya! 28 sen je?!
by: Hakim Majistret
Wed Apr 29, 2015 6:26 pm
View latest reply...

Asal quota aku makin banyak ?
by: Orkid Biru
Sat Apr 25, 2015 12:02 am
View latest reply...

Samsung S6 byk demand sampai tak cukup stock ?
by: human5good
Wed Apr 22, 2015 7:28 pm
View latest reply...

Nak beli smartphone!
by: Hakim Majistret
Tue Apr 21, 2015 4:50 pm
View latest reply...

telco yg talian terbaik!?
by: Hakim Majistret
Tue Apr 21, 2015 4:48 pm
View latest reply...

Gosip Artis - Asmidar Makin 'Hot'
by: Hakim Majistret
Tue Apr 21, 2015 4:46 pm
View latest reply...

Vgrip Serum | Cara Mudah Ketatkan Faraj | Sepantas 5 Minit |
by: hebatpower
Fri Apr 17, 2015 11:31 pm
View latest reply...

Penapis air outdoor Dr Jabbar murah
by: wanzarif
Sun Mar 29, 2015 3:42 pm
View latest reply...

Water Dispenser 3 Fungsi Murah Dr Jabbar +FREE Filter
by: wanzarif
Sat Mar 28, 2015 11:05 pm
View latest reply...

kredit habis, data plan pun habis.
by: BBphire
Fri Mar 27, 2015 2:56 pm
View latest reply...

Online Users

In total there are 7 users online :: 0 registered, 0 hidden and 7 guests.

Most users ever online was 47 on Sat Jul 12, 2014 11:41 am

Registered users: No registered users based on users active over the past 5 minutes

Last Online
In order to view the online list you have to be registered and logged in.



We are a free and open
community, all are welcome.

Click here to Register

Iklan 125x125 px

Cara Nak Lajukan Internet..

Moderator: zam@yakut

Forum Rules
Anda tidak tahu cara untuk mendaftar? Sila lihat DI SINI
Anda sudah mendaftar dan masih baru? Kenalkan diri DI SINI
Sila lihat peraturan KampungFM sebelum memulakan sesuatu topik DI SINI
Tutorial menggunakan forum seperti memasukkan gambar berada DI SINI
Kongsi page ini bersama rakan anda di Facebook
IKLAN

PostAuthor: nije » Wed Apr 07, 2010 3:44 am

Posted by Laman Keluarga at 1:12 AM
Assalamualaikum dan selamat sejahtera webmaster ucapkan. Petang ni saya nak bagi serba sedikit tentang cara untuk melajukan capaian Internet anda. Harap info yang diberikan dapat menambahkan lagi pengetahuan kita.


1) Defaulkan wallpaper anda, biarkan kosong. Bagi Windows 98/ME/2K, default wallpaper ialah warna biru muda. Bagi Windows XP tidak dapat ditukar kerana wallpaper defautnya ialah gambar Bliss. Jika gunakan wallpaper, terutamanya yang berwarna-warni ia akan membuatkan PC anda lagging semasa melayari Internet.

2) Klik Start / Run dan taip msconfig. Klik pada bahagian Startup dan uncheck software yang anda fikir anda tidak mahu keluar pada masa anda start komputer anda. Semakin kurang yang keluar pada Startup anda, semakin lajulah proses permulaan komputer anda dan melajukan loading site di dalam Internet.

3) Kurangkan atau jangan run software yang terlalu berat seperti Microsoft Word semasa melayari Internet, kalau anda ingin full acceleration semasa melayari Internet jangan buka software yang lainseperti satu lagi window bagi Internet Explorer kerana ini akan melambatkan Internet anda.

4) Clearkan segala benda yang terdapat dalam Recycle Bin anda sebelum menyambungkan connection anda ke Internet. Tidak lupa juga History anda dan Records. Klik Start / Settings / Taskbar and Start Menu / Advanced dan klik clear.

5) Apabila anda connected daripada Internet lebih daripada dua jam, restart komputer anda dan reconnect kembali. Jika anda terus melayari Internet connection anda ke server akan mula drop dan anda akann mula terasa data / connection anda mula menjadi perlahan.

6) Jika anda menggunakan dial up dan menggunakan modem internal/external, jangan lupa untuk update driver anda setiap 2 bulan untuk memastikan segala information hardware anda di update kerana selalunya driver yang anda dapat daripada CD adalah tidak updated atau yang menggunakan versi lama. Justeru itu anda hendaklah mendapat update file yang updated daripada manufacturer modem tersebut.

7) Pada pengguna Internet Explorer, klik ikon Internet Explorer pada Desktop dan klik Properties, klik di bahagian Advanced dan scroll down ke bahagian Multimedia, untick bahagian yang tertulis Play Animations, Play Sounds, Play Videos, Show pictures, Smart image dithering. Selepas ini anda tidak perlulah terkejut apabila anda melayari apa-apa site jika anda mendapati site itu tidak memaparkan gambar/flash/videos kerana yang ada hanyalah perkataan kerana anda telah set untuk tidak download sebarang gambar jadi ia akan melajukan Internet anda semasa loading site.

8) Kemudian Klik Start/Settings/Control Panel/Network ,di bahagian Configuration klik 2X di Dial-Up Adapter dan klik pula Advanced.Klik IP Packet Size dan dibahagian Value pilih Large dan dibahagian seterusnya Record a log file pilih No..Klik Ok dan Ok sekali lagi dan restart komputer anda.

9) Pastikan komputer anda sentiasa berada didalam keadaan yang baik setiap masa,connection akan drop jika komputer anda bermasalah seperti dijangkiti virus.

10) Jangan install game didalam PC anda walaupun mempunyai hard disk yang besar.Biarkan ruang yang lebih untuk swap file semasa anda surfing kerana file yang banyak didalam hard disk anda akan buat komputer lebih kerap hang/jam etc.
Belajar dari pengalaman adalah guru yang paling baik. Jatuh pada lubang yang sama adalah suatu kebodohan.


Image
User avatar
nije
Moderator
Moderator
 
Age: 32
Posts: 5935
Mood: Bored
Joined: Wed Oct 21, 2009 12:32 pm
Location: subag jaya usj..The Redland a.k.a Tanah Merah


WARNING

Topik ini mempunyai 15 balasan



Anda mesti menjadi ahli KampungFM untuk melihat balasan topik.


or


Kongsi page ini bersama rakan anda di Facebook
IKLAN

Similar topics


Return to Internet

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron